Dijital Mevzuat Yayıncılık

KÖŞE YAZIMIZ! DİJİTALLEŞMENİN ''ALTIN ÇOCUKLARI''



Bugün ki köşemizde ''Bankalar artık uzaktan yüz tanıma sistemine geçişin hazırlığını yapıyorlar'' başlığına yer verdik...

Bankalar dijitalleşmeye çağına ayak uydurdu nasıl mı bugün yayınlanan Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespitine yönelik 01 Nisan 2021 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 31441 resmi gazete yayınlanan yönetmelikten anladığımız bu. Şöyle ki bankalar özellikle müşterileriyle uzaktan yüz tanıma sistemi ile müşterileri ile yüz yüze gelmeden işlem yapmaları için çalışmalarına hız verdiler diyebiliriz.
Hatta uzaktan yüz okuma sistemiyle kimlik belgesinde yer alan giyoş, gökkuşağı baskı, optik değişken mürekkep, gizli görüntü, hologram ve mikro yazıyı anında tanıyacak bir sistem var diyebiliriz.

Şimdi gelelim uygulama aşamasına;

Öncelikle müşteri temsilcileri de buna göre eğitileceklerdir. Sonrasnda görüşmeler başlayacak ve...
Uzaktan kimlik tespiti işlemi, kritik bir işlem olarak değerlendirilir ve işlemin bilgi teknolojileri veya müşteri temsilcisi tarafından tek başına başlatılması, onaylanması ve tamamlanmasına imkân vermeyecek şekilde tasarlanır ve işletilir. Sürecin kişi tarafından başlatılması, bilgi teknolojileri tarafından uygulanan kontroller ile devam ettirilmesi ve müşteri temsilcisi tarafından yapılacak onaylama ve ek kontroller ile tamamlanması sağlanır. Müşteri temsilcisi tarafından yapılan kontrollerde işlemin riskli bulunması halinde işlem ikinci bir onaya gönderilir veya sonlandırılabilecektir. Hatta güvenlik açısından ise ,uzaktan kimlik tespitinin görüntülü görüşme aşamasında kişi tarafından sunulan belgenin geçerliliği hususunda ya da dolandırıcılık veya sahtecilik teşkil edebilecek eylemlerden şüphe edilmesi durumunda, uzaktan kimlik tespiti süreci sonlandırılacaktır.
Kanımca bankacılık sektörü dijitalleşme çağının ''ALTIN ÇOCUKLARI '' olarak anılacaktır.

Kaynak: Dijital Mevzuat Danışmanlık Birimi